Kurban bayramı yaklaşırken herkesin aklında hemen şu soru oluşur. Kurban etinden yumuşak kavurma nasıl yapılır? Bu sorunun cevabına geçmeden önce bazı detayları yazmak istiyoruz.
Türkiye'de coğrafi işaretli, mahreç işareti tescil edilmiş olan toplam 7 ilimizden 7 tane et kavurma çeşitleri vardır. İleride başka illerden başvurularda olabilir. Şimdi mahreç işareti alınmış olan kavurmaların isimlerini yazalım:
- Erzurum Et Kavurması.
- Diyarbakır Ayvalı Kavurma.
- Rize Kavurması.
- Bingöl Çobantaşı Kavurması.
- Kayseri Kavurması.
- Kazan Kavurması, Ankara.
- Gölhisar Kavurması, Burdur.
![]() |
Kavurma Kuşbaşı |
Şimdi bunlardan en ünlüsü olan Erzurum Et Kavurmayı detayları ile yazacağız.
ERZURUM ET KAVURMASI
Erzurum Ticaret Borsası tarafından 2021 yılında başvurusu yapılıp, 2022 yılında tescil edilmiştir. Bu kavurmanın geçmişi çok eskilere dayanmaktadır.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri
Erzurum meralarında doğal olarak yetişmiş büyükbaş hayvanlardan elde edilen etin yüksek sıcaklıkta, tuz ile ve az miktarda böbrek yağı kullanılarak pişirilmesi ile üretilir. Hiç bir katkı maddesi kullanılmaz. Bu kavurma doğrudan tüketilebileceği gibi, yemeklere ilave edilerek te kullanılabilir.
Erzurum Et Kavurmasının kesit yüzeyinde yarık ve boşluk bulunmaz.
Üretim Metodu
Üretim yapılırken meralarda yetişen büyük baş hayvanların butları tercih edilir.
10 kilo kavurma için gerekenler;
* 17 kilo et.
* 1,20 kilo hayvanın böbrek yağı.
* 300 gram tuz.
Et ve yağlar küp şeklinde doğranarak (7*7*7 cm ebatlarında) buhar sıcaklığı 110 derece olan kazanlara konulur. Kazandaki etlerin sıcaklığı 93-95 derecelere gelince 4 saat kadar arada bir karıştırılarak iyice pişirilir.
Kavurma etleri pişirme esnasındaki yüksek sıcaklıktan dolayı etlerin hacimlerinde küçülmeler yaşanır. Pişen etler 0- 4 derecede 1 saat kadar dinlendirildikten sonra dilimlenerek paketleme bölümüne alınır.
İsteğe bağlı olarak 2 kilo, 1 kilo, 500 gram veya 250 gramlık teneke kutulara (gıda ile temasa uygun) yada başka malzemelerden yapılmış ambalajlara vakumlanarak paketlenir.
Paketi yapılan ambalajların çevresi temizlenerek, hava almayacak şekilde kapatılır. Paketler ağzı açılmadan en az 6 ay dayanır. Kavurma işleminin yapılmasının ana amaçlarından biride zaten, etin uzun süre dayanmasını sağlamaktır.
EV KAVURMALARINDA PÜF NOKTALAR
- Etleri biraz dinlendirin.
- Etlerden kavurmaya uygun olanları seçin.
- Etler yanmaz ve yapışmaz tencerelere konulmalı.
- Kuyruk yağını (iç yağ) mutlaka ilave ediniz.
- Tencereyi tam kızdırmadan pişirmeye başlamayın, yoksa et su verip kuru olur. Su vermezse yumuşak ve lezzetli olur.
- Eti soteleyin, yani yağda hafifçe kavurun.
- Bazıları kavurmanın yumuşak olması için tencereye, maden suyu koymaktadır.
- Yağ eridikten sonra ateşi biraz artırabilirsiniz, kontrollü pişiriniz.
- Eğer 3-4 ay sonra kavurmayı yiyecekseniz, yağı fazla koyunuz.
- İyice eti mühürleyiniz (etin lezzetli suyunun içinde kalması için etin bir süre çevrilerek pişirilmesi).
- İsteyen bir kaç damla sirke koyabilir, bu işlem eti biraz daha yumuşatabilir.
- Etleri mühürlerken tahta kaşıklar kullanınız, demir çatal veya bıçak kullanmayınız.
- Etin suyu salarken, karıştırma işlemini mutlaka yapmalısınız.
- Eğer etler pişmeyip su eklemek gerekirse, biraz sıcak su ekleyiniz.
- Etler piştikten sonra isteyenler soğan koyup kavurabilir.
- Etin rengi ve kıvamı istediğiniz duruma gelince en son tuz ve baharat ekleyip, az daha pişirin. Sonra misafirlerinize servis etmeye başlayabilirsiniz. Tuz ve baharatı başta koyarsanız etleriniz yumuşak olmaz, sert olabilir.
- Evde hemen yenecek kavurma, etin durumuna göre 80 ile 100 dakika arasında tencerede pişebilir. Kışlık kavurma yapılacaksa bunun süresi, etin durumu ve miktarına göre (30-50 kilo ise) 3 ile 6 saat arası değişebilir.
KUŞBAŞI ET PİŞİRME PÜF NOKTALARI
- Etler küp küp doğranır, buna kuşbaşı denilir.
- Fazla pişmemeli, yoksa sert olur.
- Etler yıkanmadan temizlenmeli.
- Etleri yapışmayan ve yanmayan tencere yada tavaya koyunuz.
- Biraz zeytinyağı ile eti biraz çevirerek kısık ateşte pişirin, bu çevirme işi bir kavurma tekniğidir.
- Bu çevirmeyle etin suyu, içeride kalacaktır.
- Daha iyi tat almak istiyorsanız eti marine edebilirsiniz (etin asidik malzemeler içinde belli bir vakit bekletilmesi). Bu marine etme işlemi ayrıca, eti yumuşatabilir.
- Eğer etin suyu çekmişse 1 bardak su ilave edebilirsiniz, çekmemişse ilave etmeyin. Dana etinde su çekebilir, kuzu etinde çekmeyebilir.
- Etin suyu çekip su ilave etmezseniz, et kuruyabilir. Su onu nemlendirip, yumuşatır.
- Su konulacaksa ılık olmalıdır.
- Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip, orta sıcaklıkta pişirmeye devam ediniz.
- En sonunda tuz ve baharatı koyunuz, başta koyarsanız et sertleşebilir.
Bazı Önemli Notlar:
- Kurban etini hemen buzdolabına koymayınız, yoksa lastik gibi sert olabilir. O yüzden serin bir yerde parçalara ayırarak dinlendirme işlemi yapınız.
- Kuzu eti kolay pişer, dana eti biraz daha uzun pişer.
- Etin sotelenmesi, etin marine edilmesi ve etin mühürlenmesi işleri biraz tecrübe ister. O yüzden bu işleri iyi bilen tanıdıklarınızdan yardım alınız.
Tescilli kavurmaları olan illerimiz için, ilave bilgiler şöyledir:
Erzurum telefon kodu 442, Erzurum plaka kodu 25, Diyarbakır telefon kodu 412, Diyarbakır plaka kodu 21, Rize telefon kodu 464, Rize plaka kodu 53, Bingöl telefon kodu 426, Bingöl plaka kodu 12, Kayseri telefon kodu 352, Kayseri plaka kodu 38, Ankara telefon kodu 312, Ankara plaka kodu 06, Burdur telefon kodu 248, Burdur plaka kodu 15'tir.
Özellikle bayramlarda herkesin cevabını merakla beklediği kavurma ve kuşbaşı etler ile alakalı soruların cevaplarını hazırladığımız yazımızın, sonuna gelmiş bulunmaktayız. Yazımızı tanıdıklarınıza göndererek onların bilgilerine, sizin vasıtanızla ilave bilgiler katmasına sebep olabilirsiniz. Şimdiden hepinize teşekkür eder, hayırlı günler dileriz...
Kaynaklar; turkpatentgovtr, wwweskgovtr, wwwgooglecom, kurban bayram izlenimleri ve tecrübeleri, kuşbaşı et nasıl pişirilir, et pişirmenin püf noktaları nelerdir, dana etinden yumuşak kavurma nasıl yapılır, yumuşak kavurma yapmanın püf noktaları, TÜM PÜF NOKTALARI İLE KAVURMA, dana eti kavurma püf noktası, gerçek kavurma nasıl yapılır, en iyi kavurma hangi etten yapılır, kışlık kavurma püf noktaları, LOKUM GİBİ KAVURMA TARİFİ, dana kavurma nasıl yapılır, kurban eti kavurması nasıl yapılır, dana kurban kavurması nasıl yapılır, erzurum plakası, erzurumplaka, erzurum tel kodu, diyarbakır alan kodu, diyarbakır plaka numarası, rize alan kodu, rize plaka no, bingöl alan kodu, bingöl plaka numarası, kayseri tel kodu, kayseri plaka numarasi, ankara telefon kodları, ankaranın telefon kodu, ankara tel kodu, burdur plakası, burdur alan kodu, burdur plaka no, burdur telefon alan kodu, yumuşacık lokum gibi kavurmanın püf noktaları, kavurma yumuşak olması için ne yapmalı, kavurma püf noktası nasıl yapılır, kavurmaya sıcak su mu konur soğuk su mu, kavurma tekniği nedir, yumuşacık kavurma nasıl olur, etin lokum gibi olması için ne yapmalı, eti marine etmek ne demek, eti marine etme, eti mühürlemek ne demek, eti mühürlemek ne işe yarar, eti sotelemek ne demek, kuşbaşı et yumuşak olması için nasıl pişirilir, kuşbaşı et nasıl yumuşak olur, kavurma yaparken su konur mu, sert olan kavurma nasıl yumuşatılır, kavurmaya soğan ne zaman konur, kavurma pişerken su katılır mı, kavurma yaparken tuz ne zaman konur, kavurmanın yumuşak olması için ne yapılır, kavurmaya yağ ne zaman eklenir, kavurma suyunu çektikten sonra ne yapılır, kavurma sert olmaması için ne yapmalı, lokum gibi kuşbaşı et nasıl pişirilir, et kavurma neden sert olur, kavurma neden sulu olur, kavurmaya soda neden konur, kavurma kaç saatte pişer, kavurma pişirme süresi, et kavurma nasıl yumuşak olur, lokum gibi kırmızı et nasıl pişirilir, kavurma yaparken sıcak su mu soğuk su mu, et neden lastik gibi sert olur, kavurma yaparken nelere dikkat edilmelidir, etin çabuk yumuşaması için ne yapılır, dana kavurma tarifi, kurban kavurması nasıl yumuşak olur, sert et nasıl yumuşatılır, kurban etiyle kavurma nasıl yapılır, lokum gibi kurban eti kavurma, kurban eti kavurma tarifi, kurban eti nasıl pişirilir, en lezzetli kavurma nasıl yapılır, dana kuşbaşı et, kuşbaşı eti yumuşatmak için ne yapmalı, et kavurmanın yumuşak olması için ne yapmalı, kuşbaşı etin çabuk pişmesi için ne yapmalı, kuşbaşı kavurma nasıl yumuşak olur, et kavurma yaparken su konur mu, kuşbaşı et tarifi, kuşbaşı et nasıl pişirilmelidir, dana kuşbaşı nasıl pişirilir, yumuşacık et kavurma nasıl yapılır, kurban kavurma nasıl yapılır, kurban eti ile yumuşak kavurma tarifi, et kavurma tarifi, kurban eti kavurması tarifi, kurban kavurma tarifi, sade et kavurma, soğanlı-et kavurma, kuşbaşı nedir, kuşbaşı et nedir, GIDA YEMEK, dana kavurma etin neresinden yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder