Sayfalar

19 Kasım 2024 Salı

Türkiye nüfusu yaşlanıyor mu ve Türkiye'de yaşlı nüfus oranı

   65 yaş ve üzeri nüfus, istatistiklerde yaşlı nüfus olarak değerlendirilmektedir. 2018 yılı istatistiklerine göre Türkiye nüfusunun % 8,8'i yaşlı nüfus iken, 2023 yılında bu oran % 10,2'ye yükselmiştir. 

   Eğer oran verileri bu hızla giderse 2030 yılında % 12,9'a, 2040 yılında % 16,3'e, 2060 yılında % 22,6'ya, 2080 yılında ise % 25,6 çıkacağı öngörülmektedir.

   Verilerden de görüldüğü gibi nüfusumuz yaşlanmaktadır, bununla ilgili yazımızın ilerleyen bölümlerinde önemli notlarımız olacaktır.

   Yaşlı nüfusun artmasının yanında bunun tam tersi olarak, toplam doğurganlık hızı da azalmaktadır. Önce toplam doğurganlık hızı nedir onu yazalım, sonra bazı yılların oranlarını yazacağız.

Genç nüfus
Genç nüfus ve yaşlılık

   Bir kadının doğurgan olduğu 15 ile 49 yaş grubu arasında doğurabileceği ortalama çocuk sayısına, toplam doğurganlık hızı denir. Bu hız 2001 yılında 2,38 çocuk iken, 2023 yılında ise 1,51'e düşmüştür. Normalde olması gereken oran ise 2,10'dur (doğurganlık yenilenme düzeyi). Avrupa Birliği üye ülkelerinin 2022 yılı ortalaması ise 1,46'dır. 

   Bir yandan doğurganlık hızı azalıyor, bir yandan da yaşlı nüfus artıyor. Bu iki oran birbiri ile ters orantılı artmaya devam ederse, gelecekte büyük sorunlar olacaktır. Bu sorunlar nedir, maddeler halinde yazmaya başlayalım.

  TÜRKİYE NÜFUSU YAŞLANINCA NELER OLUR

- Yollarda oyun oynayan çocukların seslerini duyamaz hâle gelebiliriz.

- Evlerde çocuk sayısı azalacağı için çocukların kıskanması artabilir, özellikle 2 çocuklu evlerde. Eğer 3 kardeş olursa bu 3. çocuk, diğer 2 kardeş arasında hem denge kurar, hem de onlara iyi birer arkadaş olur.

- Üretim yapacak insanlar azalır, dolayısı ile tüketilecek ürünler azalır.

- Arz azalıp, talep artacağı için fiyatlar yükselir.

- Fiyatlar yükselince otomatik enflasyon artar.

- Yaşlı nüfusa bakacak gençler azalır. 

- Çalışacak insanlar zor bulunabilir.

- Genç nüfus azalınca Sgk ödemeleri azalacağı için, emekli maaş ödemeleri sıkıntıya girebilir.

- Hastane ve ilaçlara ödenen masraflar artar.

- Dünyada üretimde rekabet gücümüz azalabilir.

- Üretimde verimlilik azalabilir.

- Ekonomik büyüme küçülebilir.

  GENÇ NÜFUS ORANININ AZALMAMASI İÇİN NELER OLMALI

- Evlenme yaşı yükseldi, düşmelidir. Nasıl olabilir diye sorduğumuzda aklımıza ilk gelen örnek, herkesin üniversite okuyacağına mesleki yeteneği olan gençlerin yeteneklerine göre çalışıp, erkenden işe girmesi ve evlenmesi olarak diyebiliriz.

- Doğurganlık hızı artmalıdır.

- Bayanlar bir yandan iş hayatı ile uğraşırken, bir taraftan da çocuklara bakmakla yorulmaktadır. Bundan dolayı ev hanımlığı desteklenmelidir.

- Memur bayanlar çok destekleneceğine, ev hanımı olan bayanlara daha çok destek verilmelidir.

- Bu desteklerle bayanlar için evden çalışma olanakları artırılmalıdır.

- Ev hanımları için en az 3 çocuk yapmış, 30 yıl evli kalmış ve 55 yaşını tamamlamış olanlara Bağ-kur ödemeleri devlet tarafından ödenmiş sayılarak, emekli edilebilir. Böylece bayanlar çalışmak zorunda kalmaz ve çocuklarını yetiştirir.

- Normal doğum teşvik edilmeli ve sağlık ocaklarında bolca psikolojik destek verilmelidir.

- Bayanların hamilelik döneminde olan özel hastane masraflarının belli kısmı karşılanabilir.

- Bebek doğduktan sonra aylık destek ödemeleri yapılabilir.

- 3 çocuğu olan ailelere okul masrafları için destekler verilebilir.

- Okula giden çocuklara servis desteği verilebilir.

- Ev vergilerinde 3 çocukları olanlara destekler olabilir.

- 3 çocuğu olan ailelere ev alırken destekler verilebilir.

- Belediyeler 3 çocuğu olan ailelere % 20 su faturalarında indirim yapabilir.

- Elektrik ve doğalgaz faturalarında ailelere % 10 indirim yapılabilir.

- Çocuk sayısının artması için boşanma sayılarının düşürülmesi gerekir. Bunun için aileler gerekli destekleri kendi akrabalarından almalıdır. Çünkü boşanınca işler kolaylaşmıyor, tam tersi hayat daha zorlaşıyor, üzerlerindeki iş yükleri ve sorumluluklar artıyor. Bu yüzden hemen boşanma düşünülmemelidir.

- Eğer iki tarafta boşanmada % 100 kararlı ise, boşanma davaları uzun sürmemeli ki, boşanan çiftler ileride başka aile kurabilsin.

- Geniş ailelerin temel taşları olan nine ve dedelerin torunlarla olan iletişimleri artırılmalı, böylece çocuklar kendilerini daha iyi hisseder.

- Çekirdek aileyi güçlendirecek adımlar atılmalı.

- Süresiz nafaka durumu güncellenmeli, yoksa gençlerin bazıları evlenmekten korkabilmekte.

- İyi niyetlerle çıkartılmış, ama sonra art niyetli kişilerce kullanılabilen 6284 kanunu güncellenmeli. Bu konuya önceden yargı ile hazırladığımız bir analiz yazımızda da değinmiştik. O yazımızı bu linkimizden okuyabilirsiniz.

- Medyada aileyi özendirecek diziler yapılmalı, yıkacak değil.

- Hazır gıdalarla aramıza mesafeler koymalıyız.

  Evet, gelecek artık gençlerindir. Eğer sokaklarda çocuklar, yollarda gençler azalırsa geleceğimiz tehlike altına girmeye başlamış demektir. Bunun çözümü de çocuk sayılarının artması ve onların dedeleri ve nineleri ile olan geniş aile bağlarının artırılması ile olur.

   Önemli verileri yazarak sizlere olabilecek durumları anlatmaya çalıştık. Bizden yazması, sizlerden okuması. Bu dileklerle yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Başka yazılarda görüşmek üzere hepinize Saygı ve Selamlarımızı sunarız...



   Kaynaklar; wwwtuikgovtr, wwwgooglecom, Türkiye yaşlanıyor mu, demografik dönüşüm, türkiye toplam doğurganlık hızı nedir, türkiye doğurganlık oranı nedir, TÜRKİYE NÜFUSU YAŞLANIYOR MU, türkiye doğurganlık hızı nedir, TÜRKİYE'DE YAŞLI NÜFUS ORANI, türkiye genel doğurganlık hızı nedir, türkiye de doğurganlık oranı nedir, türkiye'de doğurganlık hızı nedir, türkiye de doğurganlık hızı nedir, çekirdek aile nedir, büyük aile nedir, geniş aile nedir, aile tipleri, geleneksel aile nedir, türkiye'de yaşlı nüfus artıyor mu, türkiye'de nüfus yaşlanıyor mu, türkiye'de 65 yaş üstü nüfus, nüfus projeksiyonları, türkiye nüfusu alarm veriyor, türkiye'nin nüfusu hızla yaşlanıyor, türkiye'nin yaşlı nüfus oranı, türkiye demografisi, türkiye yaşlı nüfus oranı, türkiye'nin nüfusu yaşlanıyor mu, yaşlı nüfusun fazla olmasının sonuçları, yaşlı nüfus artarsa ne olur, türkiye'de yaşlı nüfusun artmasının sonuçları, doğum istatistikleri, doğurganlık hızındaki düşüş, türkiye doğum oranı, doğum oranı türkiye, avrupa doğurganlık oranı, türkiye'de doğum oranı düştü, doğum oranlarındaki düşüş, doğurganlık hızı neden düşüşte, doğurganlık istatistikleri, türkiye'de doğum oranları neden düştü, yaşlı nüfus bilgileri, doğum oranını artırmak için, genç nüfus azalırsa, genç nüfus avantajı, yaşlanan nüfus, yaşlılar, ANALİZLER, türkiye'de doğurganlık oranı nedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder