65 yaş ve üzeri nüfus, istatistiklerde yaşlı nüfus olarak değerlendirilmektedir. 2018 yılı istatistiklerine göre Türkiye nüfusunun % 8,8'i yaşlı nüfus iken, 2023 yılında bu oran % 10,2'ye yükselmiştir.
Eğer veriler bu hızla giderse 2030 yılında bu oran % 12,9'a, 2040 yılında % 16,3'e, 2060 yılında % 22,6'ya, 2080 yılında ise % 25,6 olacağı öngörülmektedir.
Verilerden de görüldüğü gibi nüfusumuz yaşlanmaktadır, bununla ilgili yazımızın ilerleyen bölümlerinde önemli notlarımız olacaktır.
Yaşlı nüfusun artmasının yanında bunun tam tersi olarak, toplam doğurganlık hızı da azalmaktadır. Önce toplam doğurganlık hızı nedir onu yazalım, sonra bazı yılların oranlarını yazacağız.
Genç nüfus ve yaşlılık |
Bir kadının doğurgan olduğu 15 ile 49 yaş grubu arasında doğurabileceği ortalama çocuk sayısına, toplam doğurganlık hızı denir. Bu hız 2001 yılında 2,38 çocuk iken, 2023 yılında ise 1,51'e düşmüştür. Normalde olması gereken oran ise 2,10'dur (doğurganlık yenilenme düzeyi). Avrupa Birliği üyelerinin 2022 yılı ortalaması ise 1,46'dır.
Bir yandan doğurganlık hızı azalıyor, bir yandan da yaşlı nüfus artıyor. Bu iki oran birbiri ile ters orantılı artmaya devam ederse, gelecekte büyük sorunlar olacaktır. Bu sorunlar nedir, maddeler halinde yazmaya başlayalım.
TÜRKİYE NÜFUSU YAŞLANINCA NELER OLUR
- Yollarda oyun oynayan çocuk seslerini duyamaz hâle gelebiliriz.
- Çocuk sayısı azalacağı için evlerde çocukların kıskanması artabilir, özellikle 2 çocuklu evlerde. Eğer 3 çocuk olursa bu çocuk diğer 2 kardeş arasında hem denge kurar, hem de onlara iyi birer arkadaş olur.
- Üretim yapacak insanlar azalır, dolayısı ile tüketilecek ürünler azalır.
- Arz azalıp, talep artacağı için fiyatlar yükselir.
- Fiyatlar yükselince otomatik enflasyon artar.
- Yaşlı nüfusa bakacak gençler azalır.
- Çalışacak insan zor bulunabilir.
- Genç nüfus azalınca Sgk ödemeleri azalacağı için, emekli maaş ödemeleri sıkıntıya girebilir.
- Hastane ve ilaçlara ödenen masraflar artar.
- Dünyada üretimde rekabet gücümüz azalabilir.
- Üretimde verimlilik azalabilir.
- Ekonomik büyüme küçülebilir.
GENÇ NÜFUS ORANININ AZALMAMASI İÇİN NELER OLMALI
- Doğurganlık hızı artmalıdır.
- Bayanlar bir yandan iş hayatı ile uğraşırken, bir taraftan da çocuklara bakmakla yorulmaktadır. Bundan dolayı ev hanımlığı desteklenmelidir.
- Memur bayanlar destekleneceğine, ev hanımı olan bayanlara destek verilmelidir.
- Bu yüzden bayanlar için evden çalışma olanakları artırılmalıdır.
- Ev hanımları için en az 3 çocuk yapmış, 30 yıl evli kalmış ve 55 yaşını tamamlamış olanlara Bağ-kur ödemeleri devlet tarafından ödenmiş sayılarak, emekli edilebilir. Böylece bayanlar çalışmak zorunda kalmaz ve çocuklarını yetiştirir.
- Normal doğum teşvik edilmeli ve sağlık ocaklarınca bolca psikolojik destek verilmelidir.
- Bayanların hamilelik döneminde olan hastane masraflarının belli kısmı karşılanabilir.
- Bebek olunca aylık ödemeler olabilir.
- 3 çocuğu olan ailelere okul masraflarında destek verilebilir.
- Okula giden çocuklara servis desteği verilebilir.
- Ev vergilerinde 3 çocukları olanlara destekler olabilir.
- 3 çocuğu olan ailelere ev alırken destekler verilebilir.
- Belediyeler 3 çocuğu olanlara % 20 su indirimi yapabilir.
- Elektrik ve doğalgaz faturalarında % 10 indirim yapılabilir.
Gelecek gençlerindir. Eğer sokaklarda çocuklar, yollarda gençler azalırsa geleceğimiz tehlike altına girmeye başlamış demektir. Bunun çözümü de çocukların artması ve onların dedeleri ve nineleri ile olan bağlarının artması ile olur. Bizler verileri yazarak olabilecek durumları anlatmaya çalıştık. Böylece yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Başka yazılarda görüşmek üzere hepinize Saygı ve Selamlarımızı sunarız...
Kaynaklar; wwwtuikgovtr, wwwgooglecom, Türkiye yaşlanıyor mu, demografik dönüşüm, türkiye toplam doğurganlık hızı nedir, türkiye doğurganlık oranı nedir, TÜRKİYE NÜFUSU YAŞLANIYOR MU, türkiye doğurganlık hızı nedir, TÜRKİYE'DE YAŞLI NÜFUS ORANI, türkiye genel doğurganlık hızı nedir, türkiye de doğurganlık oranı nedir, türkiye'de doğurganlık hızı nedir, türkiye de doğurganlık hızı nedir, ANALİZLER, türkiye'de doğurganlık oranı nedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder