2021 yılında enerji neden önemli, enerji çeşitleri nedir diye detaylı bir yazı hazırlamıştık. Önce o yazımızı bu linkten bir okuyalım, sonra yeni yazımıza başlayalım.
Enerjinin önemini anladıktan sonra enerjideki son gelişmelere kısaca bakalım. Bu gelişmelerde ülkemizde yapılan ve yapılacak olan projeleri yazacağız. Ayrıca ülkemizin yenilenebilir enerjide dünyada ilk 10 arasına girmek için çalışmalara devam ettiğini söylemek isteriz.
Enerji Ges Res Hidrojen Sülfür Gaz Hidrat |
GES (Güneş Enerjisi Santrali)
Ges'ler konusunda Türkiye'de çok büyük yatırımlar yapılmaktadır. Bunların büyüklerinden bazıları şöyledir.
Konya Karapınar Kalyon GES Özellikleri:
- Çöl niteliği taşıyan arazide kurulu.- 20 milyon m2 araziye kurulu.
- 2.600 futbol sahası büyüklüğünde.
- Yıllık 2 milyon kişinin ev elektriğini üretecek.
- Toplam yatırım 1,5 milyar dolar.
- Toplam 3,5 milyon güneş paneli.
- Toplam kurulu gücü 1.350 MW.
- Yıllık yaklaşık 3 milyar kilowatt saat temiz enerji.
RES (Rüzgar Enerji Santrali)
Res'ler konusunda ülkemizde büyük yatırımlar yapılmaktadır. Bu yatırımların büyüklerinden bazıları şunlardır.
Yeka Rüzgar Özellikleri:
- Yıllık en az 150 adet/yıl veya 400 MW/yıl üretim kapasiteli rüzgar türbin fabrika inşası.
- Edirne, Kırklareli, Eskişehir ve Sivas'ta yapılacak olan 1820 MW kurulu güce sahip rüzgar santrali.
Hidrojen Sülfürden, Yeşil Hidrojen ve Sülfür Elde Etmek
Bu konuda uzun çalışmalar yapılmaktadır. Karadeniz'de bulunan hidrojen sülfür yaklaşık 4,5 milyar ton civarında olduğu söylenmektedir. Eğer bu hidrojen sülfür ayrıştırılabilirse yaklaşık % 6 oranında yani 270 milyon ton yeşil hidrojen ile (bundan da enerji üretilebilir) % 94 oranında yani 4,3 milyar ton arası sülfür elde edilebilir.
Bu sülfürde yaklaşık dünyanın 50 yıllık ihtiyacına denk gelmektedir. Ayrıca bu yapılırsa Karadeniz'de doğal yaşam için temizlenmiş olur. Eğer hidrojen sülfür deniz yüzeyine çıkarsa, çok tehlikeli sonuçları olabilir. Hidrojen çok hafif ve çok yanıcı bir maddedir.
Bu 4,5 milyar ton hidrojen sülfürün petrol ve doğalgaz olarak karşılıkları ise şöyledir;
- 850 milyon ton petrol.
- 760 milyon ton doğalgaz.
Türkiye'nin yıllık petrol tüketimi yaklaşık 40 milyon tondur (günlük 950.000 varil).
Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi ise 35 milyon tondur (yıllık 53 milyar m³).
1 m3 doğalgaz yaklaşık 0,67 kg gelmektedir, 1 m3 (1.000 litre) sıvı Lng ise yaklaşık 440 kilo gelmektedir.
İleride savunma sanayimizde milli hidrojen teknolojilerinin kullanılması için çalışmalar yapılmaktadır. Bu yapılırsa kara, hava, deniz araçlarında, uzay platformlarında, motor ve güç aktarma sistemlerinde kullanılacaktır İnşallah.
Şimdi büyük devletlerin niçin Karadeniz'e yerleşmek istediğini ve Karadeniz'e komşu ülkelerin içini karıştırmaya çalıştıkları daha iyi anlaşıldı sanırım.
Gaz Hidrat Nedir, Nerelerde Bulunur
Düşük sıcaklık ve yüksek basınçta denizlerde oluşabilen buz görünümlü katı kristallere, gaz hidrat denilmektedir. 1 m3 gaz hidrattan yaklaşık 164 m3 doğalgaz + az su elde edilebilir.
Türkiye'de gaz hidratlar Karadeniz'de yoğun olmak üzere, Marmara Denizi ve Doğu Akdeniz'de bulunmaktadır. Bu gaz hidrattan doğalgaz elde etme teknolojisini yapabilirsek, ülkemizin 200-300 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek durumlara geliriz. Buda totalde çok büyük paraların kazanılması (trilyonlarca dolar) ve doğalgazda ithalatın sıfır seviyelere inmesi anlamına gelir.
Büyük devletlerin ha bire Akdeniz ve Karadeniz'de bizim ülkemiz üzerine oyunlar oynamalarının sebebi, şimdi daha iyi anlaşıldı sanırım.
Not: Hidrokarbon, metan gibi gazların temel maddesi olup, şunların hepsi birer hidrokarbon karışımıdır;
- Benzin, Motorin, Lpg, Doğal gaz, Kömür, Tüp gaz ve Fuel oil.
Yazımızın sonuna gelirken bizlerin amacı değerli maden ve yenilebilir enerjilerle ülkemizin dünyada daha üst sıralara çıkması gerektiğini bilgilendirmektir. Çünkü ilerleyen yıllarda dünyada enerjisi az olan ülkeler, zor durumda kalabilir. Enerjimizin her zaman çok olması dileklerimizle hepinize Saygı ve Selamlarımızı sunarız...
Kaynaklar; wwwenerjigovtr, wwwgooglecom, wwwxcom, yenilenebilir enerji, wwwkalyonholdingcom, wwwicenterracomtr, güneş enerji santrali, güneş enerjisi santralleri, rüzgar elektrik santrali, ENERJİNİN GELECEĞİ GES, hidrojen sülfür karadeniz, RES, hidrojen sülfür nedir, HİDROJEN SÜLFÜR, GAZ HİDRAT, rüzgar elektrik santralleri, ges santrali nedir, karadeniz'de gaz hidrat, enerji önemi, güneş enerji santralleri, türkiye'nin günlük petrol tüketimi nedir, türkiye'nin yıllık petrol tüketimi nedir, türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi nedir, hidrokarbon nedir, doğalgaz, tüpgaz, hidrat örnekleri, hidrojen sülfür gazı nedir, hidrojen sülfür yanıcı mı, gaz hidrat yatakları, türkiye'de gaz hidrat rezervi, gaz hidrat türkiye, gaz hidrat ne işe yarar, gaz hidratların önemi, gaz hidrat ne ise yarar, ANALİZLER, gaz hidrat ne işe yarar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder