Bugünkü yazımız hemen herkesin günlük yaşamında karşılaştığı önemli bir durumla alakalı olacaktır. Konumuz sebze ve meyvelerle ilgili, bunları satın alırken dikkat diyoruz.
Niçin dikkat, basit bir örnek vererek açıklayalım. Pazardan salkım salkım sarı üzüm aldınız ama eve gelince % 30-40'ı tane tane olmuş veya seçerek yeşil biber aldınız ama eve gelince belli kısmı sarı görünüyor. O an çok şaşırıp, kendi kendinize bunlar nasıl olur diye çok sormuşsunuzdur. Şimdi bazı tüyo bilgileri yazalım, bunlardan biri yapılmış olabilir. Bu yüzden dikkat edelim, gerisi sizlere kalmış.
Meyve ve Sebze Alırken |
ÜZÜM ile ilgili TÜYOLAR
Tezgahların arka sırasında 45 dereceli kasalar dizilmişse onların her bir başına boş poşetler takılıp, içlerine bir iki avuç tane üzüm konmuş olabilir. Siz şu kasadan üzüm almak istiyorum deyince, o kasadan 2 salkımı alıp, poşete koyabilirler. Sonra poşeti çıkarıp, tartarak size verirler. Eve gidince, tane üzümleri görünce şaşırmayın artık.
Veya terazide tartım zamanı fazla gelen sarı üzümlerden çok çıkartılıp, eksik gelince bu sefer arka taraftan yeşil üzümlerden ekleyerek kiloya tamamlayabilirler. Eve geldiğinizde sap sarı üzümlerin bazılarının nasıl yeşile döndüğünü, artık düşünmezsiniz.
YEŞİL BİBER ile ilgili TÜYOLAR
Biberlerin ön tarafı yaklaşık 80 cm yükselmiş veya 30-40 cm yükselip, arka tarafında kasalar varsa dikkat edelim. Siz yeşil biberleri seçip terazide tartılırken, eksik olan kiloya arka taraftan 3-4 tane sarı biber atılabilir. Bu saniyeler içinde olabilir, sizde fark edemeyebilirsiniz. Eve gelince nasıl oldu diye düşünmenize gerek yok, bu neden olabilir.
DOMATES ile ilgili TÜYOLAR
Tezgahın ön tarafında 40-50 cm dağ gibi güzel domatesler dizilebilir. Satıcı seçtirme yapmaz ve kendi doldurursa 3 tane dağ gibi yerden iyi domatesin yanında, 1 tane küçük veya biraz ezik domates (alt taraflardan) konabilir poşete. Bu durum poşette iken pek anlaşılmaz. Eve vardığınızda poşeti boşaltırken ezikler konulmuşsa, suları çıkmış olur.
LİMON ile ilgili TÜYOLAR
Tezgahta sarı sarı limonlar görürsünüz, sonra pazarcı eline kesik bir limon alıp suyunu sıkar. Sizde bol sulu diyerek alabilirsiniz. Ama art niyetli bir pazarcı bu limonu arka tarafta su dolu bir kaba daldırıp, bu sıkma işlemini yapabilir
Bu 4 üründe yapılanların benzerleri başka ürünlerde de yapılabilir. Eğer yapılırsa hangi üründe nelerle karşılaşabiliriz, sırasıyla yazalım.
SALATALIK
Taze olmayan, solmuşlar olabilir.
PATATES
Yeşillenmişler çıkabilir.
PATLICAN
Çok sert patlıcanlar olabilir.
FASULYE
İplikli fasulyeler olabilir.
KABAK
İnce yerine, çok büyümüş kabaklar olabilir.
ISPANAK
Çok taze olmayan veya hafif sararmış ıspanaklar olabilir.
MARUL
Çok taze olmayabilir, sulanmamış olmasına dikkat ediniz.
KURU SOĞAN
Çürümüş soğanlar olabilir.
TAZE SOĞAN
Yaprakları sararmış olabilir.
DEREOTU - MAYDANOZ TÜRLERİ
Yapraklarında sararma ve solmalar olabilir.
LAHANA
Dolmalık yerine, sert turşuluklar olabilir.
HAVUÇ
Çok büyükler veya çatlaklar olabilir.
PIRASA
Sararmışlar olabilir.
ŞEFTALİ
Ezilmişler olabilir.
ELMA
Çürük veya ezikler olabilir.
ARMUT
Çok yumuşak veya bazı kenarları çürümüşler olabilir.
KİRAZ
Çok erişmiş veya birazı çürümüşler olabilir.
KAYISI
Az erişmiş (yeşil) veya çok erişmişler olabilir.
ÇİLEK
Taze olmayan veya çürümeye yaklaşmış çilekler olabilir.
İNCİR
Çok yumuşak veya hafif çürümüşler olabilir.
MANDALİNA
Çok erişmemiş, yeşiller olabilir.
PORTAKAL
Suyu çekilmişler olabilir.
MUZ
Çok ezilmiş veya hafif çürümüşler olabilir.
SARIMSAK
Nemlenmiş olabilir, kolay çürüyebilirler.
BROKOLİ
Sararmış olabilir.
TURP
Taze olmayabilir, sulanmış olabilir.
KARNABAHAR
Kar gibi beyaz olmayabilir, sararmış yerleri olabilir.
Burada yazılan ürünleri çoğunuz görmüş olabilirsiniz. O yüzden ürün alırken dikkatli olunuz. Ürünü seçtim diye hemen sevinmeyin. Bazıları ürünü tartarken fazla geldi deyip poşetten çıkarıp, sonra terazinin yan taraflarında beklettiği ürünleri (sizin göremediğiniz) çok hızlıca poşetin içine atıp, verebilir. Sizde poşete dikkatli bakmazsanız, ancak evde fark edersiniz durumu. Ama kendi kendinizle de çelişki içinde kalabilirsiniz, halbuki ben seçtim, bunlar nasıl oldu diye.
Bazen aldığınız ürünün kilosundan şüphe ettiğiniz olursa, pazaryeri çıkışlarında belediyelerin elektronik terazilerinde tartınız. Eğer eksiklik varsa, anında zabıtalara bildiriniz.
ÖNEMLİ 3 NOT (Satıcılar ve Alıcılar için)
1) Bunlardan dolayı ürün satanlara tavsiyemiz, ürünlerin içinde kalitesi düşük veya biraz bozulmaya başlamış ürünler varsa onları bir kenara ayırınız. Sonra bunları düşük fiyattan satınız, diğer türlü yaparsanız milletin sizlere olan güveni biter, daha gelip sizlerden satın almazlar.
2) Alıcılar içinde şu önemli detayı yazmak istiyoruz. Ürün seçerken lütfen tüm ürünleri elle tek tek kontrol etmeyelim. Mesela 1 kilo domates alacağım derken, gidip 4 kasadaki tüm domatesleri tek tek ellemeyelim. Çünkü sizler gibi 10 kişi daha o ürünlere ellerse, o ürünler akşama kadar kararabilir.
3) Bir yerden sebze ve meyve alırken tezgahın ön tarafına hiç bir zaman bakmayın. Satıcı nereden poşetlere ürünleri dolduruyorsa, o tarafa bakınız. Çünkü sizin poşete de % 95 oradan dolduracaktır. Doldurduğu taraftaki ürünleri beğendi iseniz, rahatlıkla alabilirsiniz.
Hem alıcılar, hem de satıcılar için önemli gördüğümüz bir konu üzerinde hazırlamış olduğumuz yazının sonuna gelmiş bulunmaktayız. Yazımızın linkini her zaman olduğu gibi, tüm tanıdıklarınıza gönderebilirsiniz. Başka yazılarımızda görüşmek üzere, hepinize Saygı ve Selamlarımızı sunarız...
Kaynaklar; Günlük hayattan deneyimler, pazar, pazarcılar, pazaryeri, sebze ve meyve alırken nelere dikkat etmeliyiz, meyve ve sebze alırken nelere dikkat etmeliyiz, meyve alırken nelere dikkat etmeliyiz, sebze alırken nelere dikkat etmeliyiz, sebze meyve alırken nelere dikkat etmeliyiz, meyve sebze alırken nelere dikkat etmeliyiz, PAZARDAN MEYVE ve SEBZE ALIRKEN, pazarda alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz, NELERE DİKKAT ETMELİYİZ, sebze ve meyve alırken dikkat, ANALİZLER, pazardan sebze alırken nelere dikkat etmeliyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder