Çok israf, gerçekten çok israf !..
Bu yazımız yaklaşık 15 milyon öğrencimizi ve 8 milyon ailemizi ilgilendiriyor. Bu yüzden çok önemli gördük ve yazmaya başlıyoruz...
Devletimiz öğrencilerimizi düşünerek yılda yaklaşık 192 milyon adet ders kitabı ve yardımcı kaynak kitapların baskısını tamamlayarak, okullarda ücretsiz dağıtıyor. Bunu dünyada yapan başka devletler var mı acaba? Sorumuzun cevabını bilenler varsa, yorumlara ülkeleri ayrıca yazabilir.
Yazımıza önce teşekkürle başlamak istiyoruz, Devletimizin yaptığı bu fedakârlığından dolayı... Teşekkürümüzden sonra ise analiz yazımıza geçmek istiyoruz.
Okul Kitapları Okul Kıyafetleri |
Devletimiz ilkokul, ortaokul ve liselerde yıllardır ücretsiz ders kitapları dağıtıyor. Son yıllarda yardımcı kaynak da (soru bankaları) dağıtmaya başladı. Ama bir yerlerde terslikler var. Neden mi?
Çünkü genelde ortaokul ve liselerde verilen kitaplar yetersiz denilip isteyen öğrencilere isim verilerek, şu kaynak kitabı alabilirsiniz deniliyor. Öğrencilere zorunlu tutulmasa bile aileler almak zorunda (o kitaplardan dersler işlenip, ödevler verilip, benzer sorular sorulduğu için) kalıyor. Bunu okula giden her veliye sorun, hangi kırtasiyeden, ne kadar kitap almışlar, anlatırlar...
Anlatmasına da gerek yok, her il ve ilçede belli kırtasiyelerin satış cirolarına bakılsın, faturaları incelensin, ne demek istediğimiz çok kolayca anlaşılacaktır. Sanki her okul belli yayınevleriyle anlaşmış gibi hâl var, yani bir okula başka kaynak kitap giremez gibi ilginç bir durum !
Veya okullar kapanacağı zaman, geri dönüşüme toplanan kitaplara bir bakılsın, ne kadarı hiç kullanılmamış. Buradan bile kolayca gözükür.
Hatta son yıllarda dikkatimizi çeken bir durum daha var, okullar kapanacağı zaman mahalle arasındaki çöp konteynerleri ders kitapları ile doluyor. Demek ki kitapların belli kısmı okullara teslim edilmiyor, bunu kontrol edenler var mı acaba diye merakta etmeye başladık.
Bu konu ile ilgili internetteki şikayetlere baktık, yüzlerce şikayet var, bunları da yetkililerimizin araştırması gereklidir.
Küçük notlar şeklinde olan bu açıklamalarımızdan sonra asıl konumuza devam edelim...
Öğrencisi olan her aile her bir çocuğu için 500 ile 1.500 TL arası bu yardımcı kitaplara para veriyor. Yani 3 çocuğu olan bir aile, 2.000 ile 4.000 TL arası yardımcı kitaplara % 90 para veriyor.
O zaman devletimizin verdiği kitaplare, neler oluyor? Biz etrafımızdan gördüğümüzü söyleyelim. Maalesef devletimizin verdiği kitapların büyük bir kısmı hiç karalanmadan, sene sonunda geri dönüşüme gidiyor!!!
Yazık, gerçekten çok yazık. Devletimizin verdiği kitapların bedeli yıllık 15 ile 25 milyar TL arası ama belli kısmı hiç kullanılmadan, imha ediliyor.
Bu durumu öğrencisi olan herkes yaşamıştır, biliyordur...
O ZAMAN GELELİM SORUN NEREDE?
Öğrencilere sorduğumuzda şu cevapları aldık;
- Kaynak kitaplarının anlatımı daha güzel
- Kaynak kitaplarında daha fazla soru var
- Kaynak kitaplarında Lgs veya Ayt / Tyt sınavlarında çıkabilecek sorular var
- Yardımcı kaynaklar çok geç veriliyor
O ZAMAN NELER YAPILMALI?
- Okullarda dağıtılan kitaplar, özel yayınların kitapları gibi yapılabilir
- Özel yayınların kitapları iyi incelenmeli, görsel ve anlatım olarak
- Yardımcı soru kaynakları çok çeşitli sorulardan oluşmalı
- Öğrenciler ve veliler dinlenerek ortak hareket edilmeli
- Aklımıza şu da geliyor, acaba bir yerlerde birileri devletin kitaplarının iyi olmaması için mi çalışıyor? Çünkü özel yayınevlerinin kitapları iyi olup, devletimizin kitapları çok basit olamaz. Bunu gerek Bakanlığın yetkilileri, gerekse de Devletimizin büyükleri araştırmalıdır.
Bu konu epeydir aklımızda idi, ama yazmak bugüne nasip oldu. Çünkü artık gerçekten yeter demeye başladık. Çünkü devletimizin yaptığı iyilik, şu an bir şekil de israfa döndürülüyor. Burada devasa rakamlar dönüyor ve bu israfa Devlet büyüklerimizin dur demesi lazım.
Yani hem Devletimiz kitaplar versin, hem de özel kitaplar alınsın...!
Sorunun ana kaynağını Bakanlık yetkilileri hemen bulup, Devlet büyüklerimize iletmelidir. Böylece bu sorun çözülmüş olsun. Yoksa her yıl milyonlarca kitap, milyarlarca para boşa gitmiş olacak.
Konumuz okul ve kitaplar idi. Bu konu açılmışken bağlantılı ilave 2 konuyu da yazımıza eklemek istiyoruz. Bunlar, okul kıyafetleri ve gönüllü yardımlardır...
OKUL KIYAFETLERİ
Yıllar önce okul kıyafetleri serbest bırakılmıştı, herkes istediğini giyip, okula gitsin diye...
Ama sonra aileler kabul etmedi, sebep olarak ta bazı ailelerin durumu çok iyi olduğu için, çok pahalı elbiselerle okula geliyorlar. O yüzden oylama yapılarak, kıyafet devam etsin denilmişti.
Aradan yıllar geçti ve son yıllarda artan maliyetler nedeniyle kıyafet fiyatları aşırı şekilde yükseldi...Çünkü her okulun kıyafeti farklı, yani her okula özel kıyafetler dikiliyor. Buda maliyetleri aşırı şekilde artırdı...Bir öğrenci için kıyafetler bugün 800 ile 1500 TL arası çıkıyor. Bir ailede 3 öğrenci varsa, hesabı sizler basitçe yapabilirsiniz.
Peki bunun çözümü nasıl olabilir. Bu konuda bizim önerimiz var.
KIYAFET ÖNERİMİZ;
- Tüm İlkokulların kıyafetleri 1 çeşit olsun
- Tüm Ortaokulların kıyafetleri 1 çeşit olsun
- Tüm Liselilerin kıyafetleri 1 çeşit olsun
Ama ilkokul, ortaokul ve liselilerin kıyafet ve renkleri birbirlerinden farklı olsun.
O zaman şunu SORABİLİRSİNİZ, okullar birbirlerinden nasıl ayırt edilecek?
Herkes sabit olan kıyafeti alacak, sadece tişört ve hırkalara ütüyle yapışan okul logoları yapıştırılacak, bunlarda okullarda satılacak.
Böylece aynı üründen Türkiye'de milyonlarca adet üretileceği için, sürümden kazanma olup, fiyatlar yaklaşık % 30-45 arası düşebilir.
Bizler kısaca detayları ve önerilerimizi yazdık. Gerisi Devlet büyüklerimizin ve ailelerin bunu değerlendirmesine kalmaktadır...
GÖNÜLLÜ YARDIM
Her sene okul kayıtları olacağı zaman konuşulan bir konu, kayıt parası...
Yasal olarak kayıt parası yasaktır. Ama gönüllü bağış adı altında istenmektedir. Hatta çok büyük rakamlar istenildiği duyulmaktadır. Biraz internette araştırılırsa ne rakamların konuşulduğu çok kolayca görülmektedir. Bakanlık kayıt parası isteyen okulları 444 0 632 nolu hatta bildirebilirsiniz demişti, ama buna rağmen istenmeye devam ediliyor. Peki bunun kesin çözümü nasıl olabilir?
OKUL KAYIT PARASI İÇİN ÖNERİMİZ
Okulların bazı giderleri için masraflar oluyorsa, şu yapılabilir. Türkiye'de tek bir hesap açılabilir, bakanlık bünyesinde. Bu hesaba isteyen herkes para yatırabilir (çocuğu okusun veya okumasın). Burada toplanan paraları Devlet her okula, öğrenci sayısı oranında her ay dağıtabilir. Böylece hiç kimse zor durumda bırakılmamış olur, belki de çok büyük bağış yapacak olan kişilere de bir kapı açılmış olabilir. Bu olursa iyi olur diye düşünüyoruz, yoksa bu konu yıllar boyu konuşulmaya devam edebilir...
Bizlerden yazması, büyüklerimizin ise değerlendirmesi....
Evet Sayın veliler ve öğrenciler. Sizler için önemli gördüğümüz konuları bir yazı altında toplamaya çalıştık, umarım sizlere faydalı olmuşuzdur. Yazımızı herkesle paylaşırsanız ve yazdığımız önerileri beğenirseniz, herkes gereken yerlere bildirir ve öneriler hayata geçebilir.
Gelecekte daha büyük bir Türkiye için, hep birlikte çalışmaya devam. Bu dileklerimizle hepinize Selam ve Saygılar...
Kaynaklar ve etiketler; wwwmebgovtr, wwwgooglecom, devlet okul kitapları ücretsiz, okul kitapları ne zaman ücretsiz oldu, okul kıyafetleri neden pahalı, okul kıyafetleri fiyatları, devlet okullarında kayıt parası, ÜCRETSİZ OKUL KİTAPLARI, devlet okullarında kayıt ücreti, OKUL KIYAFETLERİ ve FİYATLARI, okul kayıt parası şikayet hattı, okul kitapları ücretsiz, okul için kıyafet önerileri, okullarda kaynak kitap yasak mı, okul tanıtım yazıları, ANALİZLER, okullarda kayıt parası
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder