Denizler dünyadaki dengenin en önemli merkezlerinden biridir. Dünya'daki suyun % 97'si denizlerdedir, dünyadaki taşıma sektörünün % 90'nı denizlerle yapılmaktadır. Ayrıca şunu da bilgi olarak fazladan yazalım, Dünyada bulunan suyun sadece % 2.5'u tatlı sudur (içilebilir), o yüzden içme sularının kıymetini bilelim, israf yapmayalım. Bu tatlı sularında % 30'u yeraltı suları, % 68 i ise buzullardadır. Bu notları da yazdıktan sonra konumuza devam edelim.
Önceki yazılarımızın birinde ülkemizde bulunan büyük tünellerimizi yazmıştık bazı kısa detayları ile. Yazımızı tekrar okumak isteyenler bu linkimize bakabilir. Bu tünellerimizin haricinde deniz altında yapılan tünellerimizde (deniz altından raylı sistemle geçiş ve otoyollar) vardır. Bunlar dünya çaplı büyük işler olduğu için, ayrı bir yazı olarak yazmaya karar verdik ve şimdi yazmaya başlayacağız İnşallah.
Ülkemizde yapılan 2 tane büyük deniz altı tünellerimiz vardır.
1) Marmaray.
2) Avrasya Tüneli.
Ayrıca 1 tanede yapımı planlanan tünelimiz vardır, oda 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'dir.
Marmaray Avrasya 3 Katlı Tünel |
Şimdi bunları detayları ile yazmaya başlayalım. Böylece detayları ile bilgilerimize bilgiler katmış oluruz.
MARMARAY
Yaklaşık 150 yıllık bir hayaldi Marmaray, ilk olarak 1860 yılında Sultan Abdülmecid tarafından dile getirilmişti, ama nasip olmadı. Sonra 1892 yılında Sultan Abdülhamid Han Fransızlara proje çizdirmiştir. Daha sonra 1902 yılında benzer tasarım geliştirilmiştir, ama o günkü teknolojilerle bunu yapmak zordu.
Marmaray; Haydarpaşa / Gebze ve Sirkeci / Halkalı banliyo hatlarının iyileştirilmesi ve Marmaray Tüneli ile birbirine bağlanarak hayata geçirilmiştir. Bazı detayları şöyledir.
TEKNİK DETAY ÖZELLİKLERİ
- 29 Ekim 2013 yılında ilk etap tamamlanmıştır.
- 12 Mart 2019 yılında ikinci etap tamamlanmıştır.
- 60,46 metre derinliği ile raylı sistemler tarafından kullanılan, dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahiptir.
- 76,6 km uzunluğunda hat.
- 43 tane istasyonla hizmet vermektedir.
- Batırma tüp tüneller.
- Delme tüneller.
- Aç-kapa tüneller.
- Yeraltı istasyonları.
- Yer üstü istasyonları.
- İşletim kontrol merkezi.
- Sahalar, atölyeler, bakım tesisleri.
- Yeni elektrikli ve mekanik sistemler.
Marmaray Yapılırken ki Proje Aşamaları :
- BC1 Tüp Geçit İnşaatı.
- CR1 Tünel ve CR3 İstasyonlarının Modernizasyonu İnşaatı.
- CR2 Demiryolu Araç Temini.
43 tane durak ile ilgili detaylar
- Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar durakları yer altında, diğerleri yer üstündedir.
- Sirkeci ile Üsküdar arası deniz altından Marmaray tüp geçit ile bağlantılıdır.
- 38 istasyon İstanbul'da, 5 istasyon ise Kocaeli'nde yer almaktadır.
- 14 istasyon İstanbul Avrupa tarafında, 24 istasyon İstanbul Anadolu tarafında bulunmaktadır.
- Marmaray durak isimleri sırasıyla şöyledir;
Halkalı, Mustafa Kemal, Küçükçekmece, Florya, Akvaryum, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, Üsküdar, Ayrılık Çeşmesi, Söğütlüçeşme, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, İdealtepe, Süreyya Plajı, Maltepe, Cevizli, Atalar, Başak, Kartal, Yunus, Pendik, Kaynarca, Tersane, Güzelyalı, Aydıntepe, İçmeler, Tuzla, Çayırova, Fatih, Osmangazi, Darıca, Gebze.
Marmaray |
AVRASYA TÜNELİ PROJESİ
Kıtaları birbirine bağlayan, yapıldığı tarihte dünyanın ilk 2 katlı karayolu tünelidir. Diğer adı, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi olup 2016 yılında hizmete açılmıştır. Bu proje ile Asya ve Avrupa yakaları deniz tabanının altından geçen bir karayolu ile bağlanmaktadır. Araç trafiğinin yoğun olduğu İstanbul'daki Kazlıçeşme ile Göztepe arasında hizmet vermektedir. Bazı detaylı özellikleri şunlardır.
TEKNİK DETAY ÖZELLİKLERİ
- Toplam 14,6 kilometrelik güzergahı vardır.
- Toplam ulaşım 100 dakikadan 15 dakikaya inmiştir.
- Trafiğin en çok yoğun olduğu Koşuyolu Kumkapı arası yolculuk sadece 5 dakika oldu.
- Her iki katta 2 şeritten tek yönlü geçiş yapılmaktadır.
- Bu güzergahın 5,4 kilometresi deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilmiştir.
- Güvenli ve konforludur.
- Kış şartlarında kesintisiz yolculuk.
- Mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı.
- Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerinde trafik olarak rahatlama oldu.
- Karbon emisyonlarında düşüş.
- Çevre ve gürültü kirliliğinin azalmasına yardımcı olmuştur.
- İşletme süresi bitince, kamuya devredilecektir.
- Çok büyük depremlere dayanıklı olacak şekilde inşa edilmiştir.
- Sadece araba ve minibüsler için yapılmıştı, şimdi motosikletli sürücülerde geçebilmektedir.
- 5.000 kg ağırlık sınırı vardır.
- TBM kazı çapı 13,7 metredir (genişlik).
Avrasya Resimler |
3 KATLI BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ
Karayolu ve metro ulaşımının birlikte kullanılacağı, Dünya'nın ilk 3 katlı tüneli olma özelliğini taşıyacaktır. Proje ile boğaz tek seferde geçilecektir. İstanbul'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü aksının ihtiyacı olan metro tüneli ile, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksının ihtiyacı olan karayolu tüneli birleştirilip, tek tünel ile geçilecektir. Tünel bu iki köprü arasında yapılacak olup, Yap İşlet Devret (YİD) modeli ile ihale edilmesi planlanmaktadır. Tünelle ilgili düşünülen bazı detaylar şöyle olacaktır.
TEKNİK DETAY ÖZELLİKLERİ
- Toplam 3 katlı olacak, 2 ayrı katta 2 şeritli karayolu + 1 kat metro sistemi çift hatlı.
- 16,8 metre tünel çapı.
- 4,5 km uzunluğunda tünel olacaktır, boğazın altında.
- Hattan günde 1,2 milyon yolcu yararlanacaktır.
- Toplam 30 km metro hattı uzunluğu olacaktır.
- Toplam 16 km uzunluğunda karayolu olacaktır.
- Metro hattının 350 metre uzunluğundaki Haliç geçişinde yer alan istasyon, batırma tüp yöntemiyle su altında yapılacaktır.
- Karayolu hattı, Çamlık ile Hasdal Kavşakları arasında olacaktır, 14 dakikada.
- Metro hattı, Söğütlüçeşme ile İncirli arasında olacaktır, 45 dakikada.
3 katlı büyük istanbul tüneli |
Bu 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli'de biterse Asya ve Avrupa'nın İstanbul'daki bağlantı sayısı 6'ya çıkmış olacak. Nedir bunlar;
- Fatih Sultan Mehmet Köprüsü.
- 15 Temmuz Şehitler Köprüsü.
- Marmaray.
- Avrasya Tüneli.
- Yavuz Sultan Selim Köprüsü.
- 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli.
Buradaki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nden ilerleyen zamanlarda hem araçlar, hem de demiryolu geçişleri olacaktır.
Bunlar haricinde denizlerimiz üzerinde 2 tane yapılan, dünyaca ünlü muhteşem asma köprülerimizde vardır, isimleri:
- Osmangazi Köprüsü.
- Yavuz Sultan Selim Köprüsü.
Sizlere önemli özellikleri olan muhteşem deniz altı tünellerimizi, en kısa şekliyle yazmaya çalıştık. Bu tünellerimiz dünyada çok ses getiren projelerdir. Projelerimiz ne kadar çok konuşulursa dünyada, o kadar ülkemizin reklam ve tanıtımı yapılmış olmaktadır. Yazımızın sonuna gelirken hepinize teşekkür eder, başka bir yazımızda yine sizlerle görüşmek dileğiyle herkese Saygılar sunarız...
Kaynaklar; wwwuabgovtr, wwwmarmaraygovtr, wwwnurolinsaatcomtr, wwwavrasyatunelicom, wwwyapimerkezicomtr, wwwyukselprojecomtr, avrasya tüneli deniz altı görüntüsü, Tunnel, marmaray deniz altı görüntüleri, marmaray denizin altında mı, marmaray denizin kaç mt altında, istanbul yeraltı tünelleri haritası, marmaray denizin altından mı gidiyor, avrasya tüneli kaç km, marmaray tüneli resimleri, avrasya tüneli denizin kaç metre altında, marmaray deniz altı durakları, marmaray durakları harita, deniz altından geçen tüneller istanbul, marmaray deniz altında kaç km, marmaray denizin altından mı geçiyor, avrasya tüneli denizden görünüşü, marmaray ile avrasya tüneli aynı mı, marmaray deniz altında mı, marmaray tüneli kaç km, marmaray denizin altından geçiyor mu, avrasya tüneli derinliği, marmaray suyun içinde mi altında mı, marmaray metro hattı, marmaray deniz altından mı geçiyor, avrasya tüneli iki katlı mı, deniz altından giden metro, deniz altından geçen metro, marmaray suyun kaç metre altında, avrasya tüneli denizin altında mı, marmaray denizin ne kadar altında, marmaray avrasya tüneli, marmaray nereye kadar gidiyor, denizaltı tünelleri, istanbul deniz altı tüneli, büyük istanbul tüneli projesi, büyük istanbul tüneli güzergahı, büyük istanbul tüneli nereye yapılacak, üç katlı büyük istanbul tüneli projesi nedir, marmaray denizin içinden mi geçiyor, istanbul denizaltı metro, marmaray hattı harita, marmaray denizin kaç metre altından geçiyor, deniz altı metro, DENİZALTI, 3 katlı büyük istanbul tüneli güzergahı, suyun altından giden metro, MUHTEŞEM DENİZ ALTI TÜNELLERİMİZ, üç katlı büyük istanbul tüneli özellikleri, TÜNELLER, üç katlı büyük istanbul tüneli detayları, MARMARAY DURAKLARI LİSTESİ, denizaltı tünellerimiz hangisi, denizin altından giden metro, avrasya tüneli kaç katlı, marmaray tüneli denizin kaç metre altında, istanbul deniz altı metro, avrasya tüneli denizin altından mı geçiyor, marmaray avrasya tüneli'nden mi geçiyor, marmaray nasıl denizin altından gidiyor, avrasya tüneli marmaray deniz altı görüntüleri, marmaray suyun altından mı gidiyor, istanbul marmaray denizaltı, marmarayin duraklari, marmaray nereden geçiyor, marmaray denizin altından mi geçiyor, marmaray planı, marmaray su altı görüntüleri, marmaray denizin içinde mi altında mı, marmaray metro durakları, marmaray kaç metre denizin altında, marmaray suyun altında mı, marmaray yerin kaç metre altında, marmaray durakları sırasıyla, marmaray nedir, marmaray güzergah, avrasya tüneli denizin neresinde, avrasya tüneli kaç metre derinlikte, asrın projesi marmaray, marmaray istasyonları listesi, halkalı gebze marmaray hattı durakları, gebze halkalı marmaray hattı durakları, YAPILAN YATIRIMLAR, büyük istanbul tüneli nedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder