Bir önceki yazımızda Miladi takvime göre yeni yıldan (yılbaşı) bahsetmiştik. Bu yazımızda ise Hicri takvime göre, Hicri yılbaşı konusundan bahsedeceğiz.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e ve Müslümanlara karşı müşrikler (putlara tapanlar) çok eziyet etmeye başlayıp, İslamiyet'i yok etmek istiyorlardı. Peygamber Efendimizi öldürmek için Ebû Cehil'in teklifi üzerine planlar yapıp, ölüm kararı aldılar. Bu karar Allah C.C. Cebrail aracılığı ile Peygamber Efendimize bildirildi ve Hicret etmesine izin verildi.
![]() |
Hicri Yeni Yıl |
Bunun üzerine Peygamberimiz Hz. Muhammed, Hz. Ali'yi yatağına yatırarak (orada zannetsinler diye) peygamberliğinin 13. yılında Mekke'den Medine'ye Hicret için müşriklerin arasından gizlice geçerek yola çıktı. Hz Ebubekir ile önce Sevr Dağı'nda gizlenip, sonra Medine yakınlarındaki Kuba Köyü'ne giderek burada Kuba Mescidini yaptırdı. Bu Mescid, İslam tarihinde yapılan ilk mesciddir. Daha sonra Hz. Ali'de Peygamber Efendimize yetişmiştir.
Peygamber Efendimiz yanındaki Müslümanlarla beraber Kuba'dan Medine'ye doğru bir Cuma günü hareket etti. Salimoğuları yurduna gelince Peygamber Efendimiz Müslümanlara Cuma namazının farz kılındığını bildirip, ilk Cuma namazını kıldırdı, dolayısıyla ilk Cuma hutbesi de burada okunmuştur. Peygamberimiz namaz sonrası Medine'ye doğru kalan yoluna devam etti.
Medine'ye varınca insanlar ''Buyurun Ya Resulallah'' diyor ve devenin yularına sarılarak onu misafir etme şerefine nail olmak istiyorlardı. Peygamber Efendimiz'de hiç kimseyi kırmak istemediğinden şöyle diyordu:
* Deveyi kendi hâline bırakınız, onun nereye gideceği kendisine emredilmiştir. Emrolunduğu yere gidecektir.
Peygamberimiz efendimizin devesi boş bir arsada çöktü, fakat durmadan hemen kalktı, biraz daha gittikten sonra tekrar çöktü ve daha kalkmadı. Burası konak yeri olacaktı. Bu arsaya en yakın ev Hâlid B. Zeyd'in yani Ebû Eyyûb Ensâri'nin evi idi ve 7 ay onun evinde misafir olarak kaldı. Halk arasında Eyüp Sultan olarak bilinen Sahabe Ebû Eyyûb Ensâri 675 yılında İstanbul'u kuşatan İslam Ordusuna katılmış ve surlar dışında şehit olmuştur. Türbesi şu an İstanbul Eyüp semtindedir.
Peygamber Efendimiz, devesinin çöktüğü arsayı sahiplerinden satın alarak buraya mescid yaptırdı. Bu Mescit Medine'deki, Mescid-i Nebi'dir. Mescidin inşaatı bittikten sonra çevresine bitişik bir kaç oda yapıldı ve Peygamber Efendimiz buraya taşındı. Mescidin müezzini Hz. Bilal-i Habeşî oldu ve onun sesiyle okunan ezanları duyan Müslümanlar, mescide koştu. Sonra Peygamber Efendimizin arkasında cemaatle namaza durup, namaz kılmanın huzur ve mutluluğunu yakaladılar.
Hicret ile ilgili kısa bilgileri yazdıktan sonra birazda takvimler üzerine yazalım. Orta Doğudaki eski toplumlar 2 çeşit takvim kullanmışlardır. Bunlar ay ve güneş esaslı takvimlerdir. Ayın günlük ve aylık hareketlerini dikkate alarak ay takvimi, güneşin günlük ve yıllık takibini dikkate alarak ta (tarımsal faaliyetler için) güneş takvimi geliştirildi.
Hicri takvimde 1 yıl yaklaşık 354 gün, miladi takvimde ise 365 gündür. Dolayısı ile her 33 senede 1 yıl, arada fark oluşmaktadır (her yıl için arada 10-11 günlük farklar olur, öne gelme durumu). Bu duruma bir örnek verecek olursak; Peygamber Efendimiz hicri takvime göre 63 yıl, miladi takvime göre ise 61 yıl yaşamıştır, arada toplamda 2 yıl fark oluşmaktadır.
İslamiyet'ten öncede var olan kameri (ay) takvim, Hz. Ali'nin teklifiyle ikinci halife Hz. Ömer'in zamanında hicretin 17. yılından itibaren bugünkü haliyle tespit edilerek kullanılmaya başlanmıştır. Hicretin gerçekleştiği gün (Muharrem 1), hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır, miladi olarak 622 yıla denk gelir. Böylece hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hicri yılbaşı, Muharrem ayının 1. günü olmuştur.
Hicri Takvime göre ay isimleri ve anlamları şunlardır;
Hicri Ayların İsimleri ve Hicri Ayların Anlamları
- Muharrem: Haram kılınan.
- Safer: Sararmak.
- Rebiülevvel: İlk bahar, bolluk.
- Rebiülahir: Baharın sonu.
- Cemaziyelevvel: Soğuk ve kurak.
- Cemaziyelahir: Soğuk ve kuraklığın sonları.
- Recep: Heybetli, saygı duymak.
- Şaban: Fasıla, aralık.
- Ramazan: Yanmak demektir, çünkü bu ayda oruç tutan ve tövbe edenlerin günahları yanar.
- Şevval: Yükselmek.
- Zilkade: Cahiliye devri Araplarınca hurmaların olgunlaşması ve toplanması anlamında kullanılmaktaydı.
Hicret demek, çok anlamları içinde barındırmak demektir. Bu anlamlar nedir diye sorarsanız, şunlar yazılabilir.
Hicret Ne Demek?
- Allah'a ve onun elçisi Peygamber Efendimize gönülden bağlılığın ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan mübarek yolculuktur.
- Allah rızası için maldan, mülkten, sevdiklerinden ve candan vazgeçmenin ibretli bir öyküsüdür.
- Dinimizin rahmet yüklü mesajlarını bütün insanlığa ulaştırmak için çıkılan kutlu yolculuğun ismidir.
- Allah yolunda fedakârlığın, kardeşliğin ve yardımlaşmanın en üst noktasıdır.
Her 2 takvime bakınca ortak noktanın ömrümüzdeki sayılı günlerin geçtiğini ve geri gelmediğini görmekteyiz. O yüzden önemli olan, o günleri nasıl geçirdiğimizdir. Dünyaya maddi olarak bağlanmayalım, maneviyatımızı aksatmayalım. Daima şükür hayatımızda olsun, bu olmazsa bize verilen nimetler günün birinde ellerimizden kayıp gidebilir.
HİCRİ YENİ YIL MESAJLARI
- Tüm İslâm Aleminin Hicri Yeni Yılı Kutlu Olsun.
- Hicri yeni yılın Ülkemize ve Milletimize hayırlar getirsin.
- Tüm insanlığa yeni hicri yıl, huzur ve mutluluk getirsin.
- Hicri yeni yıl mübarek olsun, bu yeni yıl tüm İslam beldelerine huzur getirsin.
- Hicri yeni yıl bizlere birlik ve beraberlik getirsin.
- Hicri yılbaşımız mübarek olsun.
- Herkesin hicri yılbaşı hayırlara vesile olsun.
- Dualarınız kabul, hicri yılınız mübarek olsun.
Herkesin Allah yolunda insanlara ve insanlığa faydalı olarak, hayırlı günler geçirmesini dileriz. Bu temennilerimizle başka bir yazımızda yine görüşmek üzere, hepinize Saygılar sunarız...
Kaynaklar; wwwdiyanetgovtr, wwwdiyanethabercomtr, Hicri yeni yıl ne zaman, Hicri yılbaşı ne zaman, hicri yeni yıl hangi gün, hicri yıl ne demek, islam tarihinde yapılan ilk mescid hangisi, islam tarihinde yapılan ilk mescid hangisidir, islam tarihinde yapılan ilk mescid nedir, islam tarihinde ilk mescid nereye yapılmıştır, eyüp sultan ve peygamber efendimiz, hicri takvim nedir kim başlatmıştır, hicri takvim nedir kısaca bilgi, hicri takvim nedir ve özellikleri, hicri takvim nedir kısa bilgi, hicri takvim nedir miladi takvim nedir, hicri takvim miladi takvim, hicri takvim başlangıcı hangi halife, hicri takvim başlangıcı nedir, hicri takvim neyin başlangıcıdır, hicri takvim ayları nedir, hicri takvim ay isimleri nedir, hicri takvim ayları nelerdir, HİCRİ YENİ YIL, hicret ne demek, HİCRİ TAKVİM AY İSİMLERİ, hicret ne anlama gelir, HİCRİ AY İSİMLERİ, hicret ne demektir kısaca, DİNİ KONULAR, hicret ne zaman olmuştur, muharrem safer rebiülevvel rebiülahir cemaziyelevvel cemaziyelahir recep şaban ramazan şevval zilkade zilhicce, hicri takvimde kaç ay var, hicri yıl nedir, hicri yeni yıl ne demek, hicri yeni yıl nedir, hicri takvim hangi halife, hicri aylar isimleri, hicri yıl kaç gün, hicri aylari, hicri aylar hangileridir, hicri aylar kaç tanedir, hicri takvim kaç ay var, hicri ayların sıralaması, hicri kaç ay var, hicri miladi yıl farkı, hicri takvim bir yıl kaç gündür, hicri takvim kaç gün, hicri takvimde 1 yıl kaç gündür, hicri takvimde ay isimleri, hicri yeni yil, hicri yıl ne zaman, hicri yılla miladi yıl arasındaki fark, hicri aylar nelerdir, hicri ne demek, hicri takvime göre yılın ilk ayı hangisidir, hicri yıl mesajları, hicri yeni yıl mesajı, hicri yıl mesajı, hicri yılbaşı mesajları, hicri yılbaşı mesajı, hicri yılbaşı ne demek, GÜNLER, takvimler ve yeni yıllar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder