Sayfalar

28 Mayıs 2022 Cumartesi

Tokat Kebabı tarifi ve Tokat Kebabı etin neresinden yapılır

   Güzel ülkemizin yemekleri adıyla yurt dışında meşhurdur. Bugün bu yemeklerimizden Tokat Kebabını yazacağız. Amacımız ülkemizin yemeklerini tanıtmak, bizlere de ilave bilgiler kazandırmaktır.

   Şimdi gelelim Türkiye'nin meşhur Tokat Kebabını tanıtmaya. Herkese şimdiden afiyetler olsun, kolay gelsin.

Tokat Kebabı
Tokat Kebabı

  TOKAT KEBABI

  Bu ilimizin meşhur Tokat Kebabı, tadı anlatılmazdır. Özellikleri şöyledir;

- Kebapta kullanılan et ve yağın doğal ortamlarda yetişen Karakaya koyunlarının, erkek kuzularından elde ediliyor olması.

- Bu kebabın yapımında kuzuların arka but kısımlarının ve kaburgalarının kullanılması, etin daha yumuşak olması yönünden tercih edilmektedir.

- Kebapta kullanılan biberin, Tokat biberi olması gerekir.

- Kendine has pişirme tekniği vardır.

- Kendine has kebap ocağında pişirilir.

- Yemek için yapılan servisin, Tokat'a özgü olması.

   TOKAT KEBABI OCAĞININ ÖZELLİKLERİ

   Bu ocaklar 6 bölümden oluşmaktadır, sırası ile şöyledir.

* Ateşlik kısmı.

* Baca bölümü.

* Şiş asma metal mili kısmı.

* Tava bölümü.

* Yağdanlık kısmı.

* Kebap çıkarma şişi.

   Tokat Kebabında kullanılan ocak özeldir. İçi ateş tuğlası ile yapılıp, tuğlalar birbirine kil ile (ısı kaybını önler) tutturulmaktadır. Bu ateş tuğlaları ısıyı koruyup, kızarmayı iyice yapar. Kebap ocağına önden bakılınca 3 bölüm gözükmektedir.

a) Tava, yağdanlık.

b) Giriş bölümü, kebap şişlerinin ocağa sürümünü buradan yapılır.

c) Baca.

   Ocağın tam merkez orta noktasında kebap şişlerinin asıldığı, ocak boyunca uzanan yatay bir metal mil vardır. Bu yatay milin her iki tarafında yan duvarlara bitişik halde fırın boyunca uzanan, ateşin yakıldığı bölmeler bulunmaktadır. Bu bölümler şiş asma metal milinden, daha alt seviyede bulunmaktadır. Ocağın en alt kısmında ise dikdörtgen bir tava, tavanın ön kısmının hemen altında da eriyen yağların toplandığı yağdanlık vardır.

MALZEMELERİ, 1 KİLO KEBAP İÇİN

Et                    1 kilo.

Kuyruk yağı    100-150 gram.

Patlıcan            2.25 kilo, çekirdeksiz veya az çekirdekli.

Domates          1.50 kilo, tarla domatesi.

Tokat Biberi    0.50 kilo, ince kabuklu ve kendine özgü aromalı.

Patates             1 kilo, proteince zengin sarı veya krem renkte.

Sarımsak         200-300 gram, iri taneli.

  YAPILIŞI

   Burada malzemeler şişe dizilir, bu yapılırken şişin en üstüne ceviz büyüklüğünde kuyruk yağı takılır. Yağın altına patates, onun altına patlıcan dizilir. Burada patlıcan çeşitli ön işlemlerden geçmelidir. Patlıcanın altına tekrar patates, onun altına da et dizilir. Bu işlem 4-5 kez yapılır. 

Şiş
Şiş Tokat Kebabı

   Domates, biber ve sarımsaklarda ayrı ayrı şişlere bütün halinde takılır. Sonra şişler kebap ocağının ortasında bulunan demir mile dik olarak takılır. Yanda yanan (pelit odunları) ateş ve közde 20-25 dk pişirilir (önce öndeki ateşte 10-12 dk pembeleşene kadar, sonra arka tarafa alınıp közde 10-12 dk kızarana kadar). Patatesler nar gibi kızarmışsa, kebap ocaktan çıkartılır.

Servis
Servis Tokat Kebabı

   Piştikten sonra yenilmesi için özel servis edilir. Burada tepsinin tabanına 3 tane ince pide serilir. Sonra domates, tepsinin ortasına alınıp kabuklarından ayrılıp, bıçakla kıyılır. Sonra etrafına şişteki kebap sırasıyla alınır (kuyruk yağı-patates-patlıcan-patates-et). Sonra biberler aralıklı konur ve en sonunda sarımsaklar kişi sayısına göre bütün olarak tepsinin farklı noktalarına yerleştirilir. En sonunda ise akan kuyruk yağlarının toplandığı yağdanlıktaki yağ, kebabın üzerinde gezdirilir.

Enfes Tat
Enfes Tat Tokat Kebabı

   Bu kebabın dışında dışında başka yörelere ait kebap çeşitlerimizde vardır. Bunların adını ve yörelerini başka yazılarımızda yazmaya zamanla devam edeceğiz. Yazımızı okuyup, tüm tanıdıklarınıza göndererek onlarında Tokat Kebabına olan ilgisini artırabilirsiniz. 

   Yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Hepiniz yazımızı okurken, bu kebaptan yemek istemiş olabilirsiniz. Bizim sizlere tavsiyemiz her kebap çeşidi, kendi ilinde en güzel tadında olur. O yüzden bu kebabı Tokat'a yolunuz düşerse, mutlaka yemeye çalışın. Şimdiden hepinize afiyetler olsun. Başka bir yazımızda daha görüşmek dileği ile herkese Saygılar sunarız...



   Kaynaklar; wwwkulturportaligovtr, wwwtokatgovtr, kebap, Tokat Kebap,tokat kebabı tarifi nedir, tokat kebabı özellikleri, tokat kebabı eti, tokat kebabı etin neresinden yapılır, tokat kebabı hangi hayvanın etinden yapılır, tokat kebabı pişirme yöntemi nedir, tokat kebabı malzemeleri nedir, tokat kebap yapımı, tokat kebabı yapılışı, tokat kebabının diğer kebaplardan farkı nedir, tokat kebabı eti nasıl hazırlanır, KEBAP, tokat kebabı nasıl servis edilir, TOKAT KEBABI TARİFİ, tokat kebabı nasıl servis yapılır, tokat kebap fırını, tokat kebabı fırını yapımı, TOKAT KEBABI ETİN NERESİNDEN YAPILIR, tokat kebabı malzemesi, tokat kebabı şişe dizilişi, tokat kebap ocağı yapımı, tokat kebabi firini, tokat kebabı ocağı, tokat kebabı nasıl yapılır, 1 kg tokat kebabı malzemeleri, tokat kebabı fırını nasıl yapılır, tokat kebabı nasıl pişer, tokat kebabi tarifi, karayaka kuzusu'ndan tokat kebabı harika, tokat kebabının içinde ne var, fırında tokat kebabı harika, tokat kebabı kuzunun neresinden yapılır, tokat kebabı tarifi nasıl yapılır, tokat kebabı nasıl yenir, patlıcanlı tokat kebabı tarifi, sebze ve etin lezzet buluşması tokat kebabı, tokat'ta tokat kebabı, tokat mutfağı, et ile sebzenin lezzet buluşması tokat kebabı, tokat'a dair tokat kebabı, GIDA YEMEK, tokat kebabı nedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder