Tarihini iyi bilen toplumlar, her zaman geleceğe daha sağlam ve büyük adımlarla yol alırlar. Bu düsturla yetişen gençliğin başarılar yakalaması ise kimseye sürpriz olmaz. Bizlerde bu bilinçle tarihimizde yaşanan ve maalesef bizlere unutturulan büyük bir zaferden bahsedeceğiz. Evet sizlerde hemen anladınız, unutturulmuş denilince Kut'ül Amare Zaferi'ni. Şimdi ana hatları ile sizlere kısaca yazmaya çalışacağız.
1916 yılı Nisan ayında İngilizlerin hedefinde ''kara altına (petrol)'' sahip olmak vardı. Bunun için Basra Körfezi üzerinden Bağdat'ın ele geçirilmesi gerekiyordu. Fakat Bağdat Osmanlı kontrolünde idi ve buraya gitmek için yol üzerindeki en önemli nokta ise, Fırat ve Dicle Nehirleri arasında bulunan Irak'ın Kut şehri idi.
Kut'ül Amare Zaferi |
Eğer Kut şehrini ele geçirselerdi, Bağdat'a ulaşmayı düşünüyorlardı. Osmanlı 1. Dünya Savaşında olduğu için bu bölgede fazla askeri yoktu, diğer bölgelere asker kaydırmıştı. Şimdi savaşla ilgili bazı kısa notları yazalım önce:
- Hindistan'dan hareket eden İngiliz ve Hintli birlikler işgali başlatmıştır
- İlk başlarda Süleyman Askeri Bey cephe komutanlığına atanıp, Şuayyibe'de İngilizler'e karşı tarruza geçildi ama kaybedildi.
- İngilizler daha sonra Kurna ve Amare'yi işgal ettiler
- Sonra İngilizler Kut'ül Amare'ye hareket ettiler. Silah yetersizliğinden dolayı 25 Eylül 1915'te Kut'ül Amare düştü.
- 22-23 Kasım 1915'te İngilizler Selmanı Pak Muharebesini kaybedip, geri çekildiler.
- İngilizler 3 Aralık 1915'te Kut Kasabası'na sığındı
- 27 Aralık 1915'te Nurettin Paşa Kut'ül Amare'yi kuşattı
- 6 Ocak'ta İngilizler 4.000 askerini kaybederek geri çekildi.
- Nurettin Paşa'nın yerine Halil Paşa getirildi. (sonra Kut soy ismini aldı, Halil Kut Paşa)
- 13 0cak 1916 yılında İngiliz ordusu asker kayıpları ile geri püskürtüldü
- 8 Mart 1916 yılında İngilizler 13. kolorduya hücum etti ama 3.500 kayıpla geri çekildi
- 19 Nisan 1916 yılında Irak ordusunun başına Halil Paşa getirildi
- 24 Nisan 1916 yılında İngilizlerin gemisi, Osmanlı Askeri'nin eline geçti
- Daha sonra İngilizlere Dicle üzerinden gemiyle gelen yiyecekleri Osmanlılar ele geçirince, İngilizlerin teslim olmaktan başka çareleri kalmamıştı.
- En sonunda 29 Nisan 1916'da İngilizler 480'i general ve subaylar olmak üzere yaklaşık 13.300 kişilik ordu ile teslim oldular.
Bu zafer Çanakkale Zaferinden sonraki, Birinci Dünya Savaşı'nın en büyük zaferidir. İngiliz bir tarihçi bu durum için ''Britanya askeri tarihinin en aşağılık teslimi'' demiştir. Bir İngiliz general ise Anadolu askerinin, dini telkinlerle kazandığını hatıratına yazmıştır.
Böylesi bir Zafer, günümüze kadar bizlere unutturuldu ise, bizlerde akılda kalan bazı sorularımızı yazmak istedik.
AKILDA KALAN SORULARIMIZ
1) Böylesine bir Zafer, yıllardır bizlere nasıl unutturuldu?
2) Kimler unutturdu?
3) Niçin unutturuldu, amaçları neydi?
4) Savaşın içinde İngilizler olup kaybedince, bunu kimler istemedi?
5) İngilizlere niçin laf gelmesini istemeyenler var?
6) Nedir bu içimizdeki İngiliz hayranlığı ?
7) Bunun gibi unutturulmaya çalışılan başka zaferlerimiz var mı?
8) Varsa o Zaferlerimiz nelerdir?
9) Başka hangi tarihi olaylarda bilgi yanlışları var?
Bu değerli Zaferin bizlere unutturulmasından anladığımız Zaferleri kazanmak yetmiyormuş, zor kazanılan bu zaferleri gelecek nesillere iyi aktarmak gerekiyor. Bu yüzden çok iyi araştırıp, takip etmemiz gerekir. Yoksa gelecek nesiller Zaferler yerine, bambaşka bilgiler öğrenir.
1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlanılan Kut'ül Amare Zaferi, daha sonra kaldırılmıştır. Bu tarihten tam 64 yıl sonra, 2016'dan itibaren, tekrar kutlanılmaya başlandı.
Tarihi bir Zafer yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Hepimize düşen görev iyi araştırmaktır. Böylece daha bilinçlenmiş oluruz. Bu temennilerimizle başka bir yazımızda daha sizlerle görüşmek üzere, herkese Saygılar sunarız...
Kaynaklar ve etiketler; wwwktbgovtr, wwwaacomtr, kizilaytarihorg, KUT'ÜL AMARE, Kutül Amare, Kut'ül Amare Zaferi ne, Kut'ül Amare Zaferi ne zaman, Kut'ül Amare Zaferi nedir, Kut'ül Amare Zaferi hangi gün, kut'ül amare hangi cephe, kut'ül amare nerede kazanılmıştır, kut'ül amare zaferi komutanı kimdir, kut'ül amare zaferi hangi cephede kazanmıştır, kut'ül amare nedir, kut'ül amare ne demek, kut'ül amare neresi, kut'ül amare zafer, kut'ül amare neden gizlendi, kut'ül amare neden unutturuldu, kut'ül amare zaferi nedir hangi cephede yaşanmıştır, kut'ül amare zaferi hangi yıl, kut'ül amare zaferi hangi cephede kazanıldı, kut'ül amare zaferi hangi cephede hangi devlete karşı kazanmıştır, kut'ül amare kısaca özeti, kut bayramı ne zaman kaldırıldı, kut bayramı ne zaman kutlanılmaya başlandı, KUT'ÜL AMARE ZAFERİ NE ZAMAN, kut'ül amare kutlamaları ne zaman kaldırıldı, KUT'ÜL AMARE KISACA ÖZETİ, kut'ül amare zaferi kutlamaları ne zaman kaldırıldı, kut'ül amare ne zaman kutlanılmaya başlandı, KUTÜL AMARE, kut'ül amare zaferi ne zaman kutlanılmaya başlandı, GÜNLER, kut'ül amare zaferi tarihi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder