Sayfalar

3 Eylül 2021 Cuma

Neden acaba komşu ülkeler, Komşu komşunun külüne muhtaçtır

   Yıllardır gündemi takip edenler şu soruyu bazen kendilerine, bazen de başkalarına sormuşlardır. Niçin komşu ülkeler başka ülkelerin dediklerine inanırlar, Türkiye varken ?

   Evet çevremizdeki komşu ülkelerin, Türkiye ile komşuluk etmesini istemeyen ülkeler var dünyada. Bunun yanında Türkiye ile onları da korkutuyorlar. Böylece bir taş ile, iki kuş vuruyorlar. 

Harita
Harita Dünya

   Türkiye şöyledir, Türkiye böyledir, Türkiye sizi vurabilir, Türkiye toprağınızı alabilir gibi korkutmalar yaparak komşu ülkelere birileri neler mi yapıyor ? Bu korkutmaların hemen ardından ellerinde olan eski uçakları, gemileri vs.. satıyorlar. Kendileri ise yenilerini alıyorlar. Bir yandan da diğer komşu ülkelerde askeri üsler kuruyorlar, ha bire onlara eski model silah satıyorlar. Neden acaba komşularımız bunlara inanıyor, neden ?

   Soruyoruz, neden ? Bugüne kadar ne fayda verdi o ülkeler, komşu ülkelerimize ?

   Bir afet olayı olsa önce size en yakınınızdaki ülkemi gelir, yoksa  binlerce, on binlerce kilometre uzakta olan ülkeler mi ? 

   Niçin günü birlik düşünürler, niçin uzun vadeli düşünmezler ? Uzaklardan gelen ülkeler bugüne kadar sizlerin büyümesi için mi çalıştı, yoksa sizlere akıllar verip, ellerindeki eski teknoloji ürünlerimi sattılar ?

   Uzaktakiler işleri düşünce gelirler, işleri bitince giderler. Ama yakındaki ülkeler her zaman yan komşunuzdur. Bir Atasözümüz ne demiş, ''komşu komşunun külüne muhtaçtır''. Bunu niçin kabullenmek istemezler ?

   Bazı ülkelerin amacı, güçsüz bir Türkiye olsun. Dolayısı ile değişik terör örgütlerine destek verirler, bazı komşularımız da bunlara destek olurlar, neden ? O destek verdikleri örgütler bir gün gelip, kendilerine de sorun olacaklarını bilmezler mi ?

   Komşum güçlü ve zenginse, zor anımda bana yardımcı olacak diye huzurlu bir düşünceye sahip olacaklarına, bazıları neden tersini yapar ?

   Başka bir atasözümüzde derki, ''Komşuda pişer, bize de düşer''. Yani komşum bir şeyler kazanıyorsa, pozitif anlamda bir etkisi, bize de olabilir. Ama bunu ters anlayanlar olabiliyor, neden ?

   Birlikten kuvvet doğar, hele bu birliktelik komşularla olursa daha büyük olur. Bu durum rehber edinileceğine, niçin bazı komşularımız tersini rehber edinir, neden ?

   Çevremizdeki bazı ülkelere binlerce kilometre öteden gelip te sizlere huzur, demokrasi getireceğim diyenler 20 yılda acaba ne huzuru getirdiler ? Yoksa tam tersi karışık bir ülkemi bıraktılar, neden böyle yaparlar ?

   Dikkat ettiyseniz binlerce kilometre uzaktan gelenler, hep petrolün olduğu ülkelerdi. Bunlar bir tesadüf müydü, yoksa asıl niyetleri petrol müydü ? Komşularımız bunu neden görmek istemezler ?

   Ayrıca Türkiye hangi ülkeyle ilişkileri büyütmeye kalkarsa, ne tesadüf o ülkelerde birden iç isyanlar, darbe girişimleri, ekonomik ablukalar ve bunun gibi durumlar olmaya başlıyor, Neden acaba ?

   Akdeniz'e son zamanlarda uzaklardan gelen ülkeler, oraya komşu ülkeleri sevdikleri için mi geliyorlar, yoksa trilyonlarca metreküp doğalgaz için mi, neden geliyorlar ?

   Merak ediyoruz, komşularda petrol ve doğalgaz olmasa, uzaktan gelenler ne yapardı ? Bir gemi bile gönderirler miydi acaba ?

   Sonuç olarak bu olanlardan komşu ülkelerimiz mi kâr yaptı, yoksa binlerce öteden gelen ülkeler mi ? Neden bunun iyi bir analizini yapmıyorlar, komşularımız.

   Bu yazımızı genelde sorular yazarak bitiriyoruz, Neden, neden , neden ? Başka bir analiz yazımızda görüşmek dileğiyle herkese Saygılar...


   Kaynaklar ve etiketler; google maps, NEDEN ACABA KOMŞU ÜLKELER, yabancı ülkeler petrol için gelir, KOMŞU KOMŞUNUN KÜLÜNE MUHTAÇTIR, komşuda pişer bize de düşer, ANALİZLER, yabancı ülkeler doğalgaz için gelir

3 yorum:

  1. Bir link üzerine okudum makaleyi, 2 yıl süre geçmiş üzerinden ama yine de yorum yapma gereği duydum. Nitekim yazının başında bulunan neden komşuları Türkiye'yi dinlemez gibi sorulara net cevap yok, yorum var sadece. Eski silahlarını satıyorlar vs gibi..
    Örneğin yıllarca etrafımızdaki Arap düşmanları kim kurguladı? Bu düşmanlar kurgulanırken elimizde hangi silahlar vardı? NATO yıllarca hangi silahları iteledi bize, bu korkunç düşmanlara karşı?
    (Milli güvenlik derslerinde İran'ın, Irak'ın vs. çok amansız, korkunç düşman oldukları yıllar. Hatta Yunanistan'ın gelişmiş Avrupa ülkesi diye örnek verildiği zamanlar. Daha dün; 90'lardan bahsediyorum.)
    Merkeze kendinizi koyup, tarihi background dan habersiz analiz değil yorum yapmış olursunuz sadece. Ukrayna neden Rusya'yı değil de ABD'yi dinledi örneğin? Silah vs cevapları yeterli mi anlamak için? Hiç sanmıyorum... Öyle bakan dün yanıldı, bugün de yarın da yanılmaya mahkum.

    Şimdi soruyu tekrar sorun, neden "komşu" ülkeler Türkiye'yi dinlemez?

    YanıtlaSil
  2. Burada başka sorularımızda var, hepsini okuyup düşününce, cevaplar akıllarda oluşuyor. Ayrıca sitemizde onlarca başka analiz yazıları var, onları da okursanız iyi olur.

    YanıtlaSil