Nefes, su ve gıda yaşamak için, hayatın vazgeçilmez üçlüsüdür. Bunlar olmadan hayatı idame ettiremeyiz. Normal bir insan yaklaşık olarak hiç nefes almadan 4-5 dakika, hiç su içmeden (susuzluğa) 7 gün, hiç bir şey yemeden (açlığa) ise 21 gün dayanabilir. Bu üçlü bizi hayata bağlayan olmazsa olmazlarımızdır. Birde günlük yaşama bizi bağlayan bir olmazsa olmazımız var artık, adı enerji.
Önce Enerji'nin tarifini yapalım, sonra detaylı derin analizlerle niçin bu kadar önemli olduğunu, yazmaya çalışalım.
Enerji Nedir: Kısaca iş yapabilme yeteneğine denir. Çeşitleri vardır.
Enerji Çeşitleri Nedir: Potansiyel, kinetik, ısı, ışık, elektrik, kimyasal, nükleer, ve ses enerjisidir.
Enerji Birimleri Nelerdir: Ana birim watt olup, alt ve üst katları bulunmaktadır.
![]() |
Enerji Elektrik |
Elektrik enerjisi artık bizler için vazgeçilmez oldu, günümüzün 24 saatinde. Evdeki lambaların yanması, kombinin çalışması, beyaz eşyaların çalışması, telefonların şarjı, bilgisayarların şarjı, ev aletlerinin çalışması, asansörlerin çalışması hep elektrikle olmaktadır.
Peki bu kullandığımız elektrik nelerden üretilmektedir. Yaklaşık oranlarla bunları da yazalım, sonra konumuza devam edelim. Ülkemizdeki elektriğin:
* %29'u doğalgaz.
* %22'si kömür.
* %8'i rüzgar.
* %6'sı güneş.
Türkiye'nin yıllık kurulu gücü yaklaşık 91.000 MW olup, elektrik tüketimi de 310 milyar kwh civarıdır.
Ayrıca şunu da bilmekte fayda vardır. Isı enerjisini elektrik enerjisine çeviren tesislere, termik santral denir. Bu santrallerde yakıt olarak kömür, doğalgaz, çöp, fueloil, linyit gibi hammaddeler kullanılır. Bunlar yüksek sıcaklıklarda yakılıp sular ısıtılarak, yüksek basınçlı buhara dönüştürülür. Bu buharın yüksek basıncıyla türbinler döner, dönen türbinlerde alternatörleri çevirip elektrik üretir.
Ülkemizdeki elektriğin üretildiği santral sayısı ise büyüklü ve küçüklü olarak yaklaşık 8.100 civarıdır. Bunun:
* 68'i kömür.
* 262 tanesi rüzgar.
* 52'si jeotermal.
* 330'u doğalgaz.
* 6.435'i güneş.
Gördüğünüz üzere ülkemizde baya santral vardır. Her geçen yılda bu santral sayısı artmaktadır. Bir yandan santral sayısı artarken, diğer yandan da elektrik tüketimi de artmaktadır. Hele hele önümüzdeki yıllarda elektrikli arabaların da kullanıma başlamasıyla elektrik ihtiyacı daha çok artacaktır. O zaman şu konuya bakmamız gerekir. Santral sayısı az ama elektriği çok üreten bir enerji üretim şekli var mıdır?
Konuyu araştırınca çok ilginç reel verilerle karşılaştık, o kadar ilginç ki sizde çok şaşıracaksınız. En iyisi bilgileri yazalım, analiz edelim. Fransa elektriğinin %71'ini sadece 58 tane nükleer santrallerden karşılıyor. Düşünebiliyor musunuz sadece 58 tane nükleer santral ile Fransa'nın %71 elektriği karşılanıyor. Eğer 81 tane santral olsa, tüm ülkenin elektriğini karşılayacaklar.
Peki bu nükleer santrallerde elektrik nasıl üretiliyor, kısaca yazalım.
Nükleer enerji nedir kısaca: Atomların parçalanması sonucu açığa çıkan ısı enerjisi, geliştirilen sistemlerle elektrik enerjisine çevrilmektedir.
Ülkemizde yaklaşık 8.100 tane santral var demiştik, Fransa'da ise 81 tane nükleer santral olsa tüm ülkelerinin enerjisini karşılayacaklar. Bu inanılmaz reel bir veridir.
Peki dünyada kaç ülkede, kaç tane kurulu ve inşaat halinde nükleer santral çalışması var, birazda bu verilere bakalım. Dünyada hazır kurulu 31 ülkede 440 nükleer reaktör çalışıyor, 19 ülkede 54 tane reaktör ise inşaat halindedir. Buralardan üretilen elektrik ise dünyadaki arzın % 10'una denk gelmektedir. Yani basit bir hesapla dünyada sadece 5.000 tane nükleer santral olsa, tüm dünyanın elektrik arzı üretilir.
Bu verilerden sonra biraz da ülkeler bazında yazalım, oranları.
Fransa, elektriğin % 71'ini nükleerden üretiyor (58 santral ile).
Ukrayna, elektriğin % 54'ünü nükleerden üretiyor.
Belçika, elektriğin % 48'ini nükleerden üretiyor.
İsveç, elektriğin % 34'ünü nükleerden üretiyor.
Güney Kore, elektriğin % 26'sını nükleerden üretiyor.
Amerika, elektriğin % 20'sini nükleerden üretiyor (104 santraller ile).
İngiltere, elektriğin % 19'unu nükleerden üretiyor.
Rusya, elektriğin % 16'sını nükleerden üretiyor.
Öz detayları ile sizlere elektrik enerjisinin önemini anlatmaya çalıştık. Elektrik üretmek görünürde gözümüze basit gibi gelebilir, ama hem zaman olarak hem de parasal olarak büyük yatırımlar ister. Bu yüzden hep üretilmesi gerekir.
Bu arada enerji birim çevirme tablosu ile alakalı detayları, sitemizde hazırladığımız ölçü birimleri yazımızdan bulabilirsiniz.
Önemli bir yazımızın daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Gördüğünüz gibi yazıda çok ilginç veriler vardır, bu yüzden yazımızı tüm tanıdıklarınızla paylaşırsanız, onlarda öğrenmiş olur. Bir başka yazımızda görüşmek dileğiyle, herkese saygılar...
NOT 1: Bu yazımızı 11 şubat 2021 tarihinde yazmıştık. Bugün 3 mart 2022, son güncelleme ile ilgili bir notu eklemek istedik. Bugünkü tarih itibariyle toplam üretilen elektriğin, % 21'ini rüzgar ve güneş santralleri sağlamaktadır.
NOT 2: Bu yazımızı 11 şubat 2021 tarihinde hazırlamıştık. Bugün 18 şubat 2024 ve şu notu ekliyoruz. Bakanlığımızın açıklamasına göre 2023 yılı sonu itibariyle;
Ülkemizdeki elektriğin % 36,3'ü kömür, % 21,4'ü doğalgaz, % 19,6'sı hidrolik enerji (barajlardan), % 10,4'ü rüzgar, % 5,7'si güneş, %3,4'ü jeotermal, kalan kısım ise diğer kaynaklardan üretilmektedir. Türkiye'nin yıllık kurulu gücü yaklaşık 106.668 MW olup, elektrik tüketimi de 330 milyar kwh civarıdır.
2023 sonu itibariyle santral sayıları da şöyle olmuştur;
Yaklaşık 13.000 adet civarıdır. Bunun 756'sı hidroelektrik, 68'i kömür, 365 tanesi rüzgar, 63 tanesi jeotermal, 344 tanesi doğalgaz, 10.990 tanesi güneş, geri kalanı ise diğer santrallerdir.
Kaynaklar; wwwenerjigovtr, wwwakkunppcom, NÜKLEER ENERJİ, açlık, nükleer enerji, KÖMÜR, susuzluk, HİDROELEKTRİK, Yenilenebilir Enerji, Doğal enerji, GÜNEŞ, enerji neden önemlidir, RÜZGAR, elektrik santral çeşitleri nedir, elektrik santral çeşitleri nelerdir, nükleer santral nedir, elektrik olmasaydı ne olurdu, HAYATIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ ENERJİ ve ENERJİ ÇEŞİTLERİ, nükleer santral hangi ülkelerde vardır, amerika'da kaç tane nükleer santral var, enerji ne demek, enerji nedir kısaca tanımı, enerji türleri kaça ayrılır, türkiye enerjiyi nereden alıyor, enerji ve enerji çeşitleri, enerji kaynakları nelerdir, enerji hayatımızın vazgeçilmezi, elektrik santralleri, enerji santralleri, enerji santrali, nükleer enerji ne işe yarar, nükleer enerji ne ise yarar, nükleer santral türkiye'de nerelerde var, türkiye'de nükleer enerji, türkiye'de kaç tane nükleer santral var, enerjinin hayatımızdaki önemi nedir, enerji örnekleri nelerdir, enerji nedir ve önemi nedir, enerji hayatımızı nasıl etkiler, elektriğin hayatımızdaki önemi nedir, hayatımızda elektrik olmasaydı yaşantımız nasıl olurdu, elektrik bir hafta kesildiğinde hayatımıza ne gibi problemler ortaya çıkar acaba, elektrik enerjisi olmadığında günlük yaşantımızda aksaklık olur mu acaba, günlük yaşantımızda enerji nerelerde kullanırız acaba, elektrik olmasaydı ne gibi zorluklar yaşardık acaba, elektrik enerjisi nedir, YAPILAN YATIRIMLAR, elektrik nelerden üretilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder